A kemence Használata
A kemence cserépből és agyagból készült hagyományos dongakemence. Sütőtere kizárólag természetes anyagokat tartalmaz. Felső része agyag és cserép, alsó sütőlapja agyagtégla.
Ez alatt helyezkedik el a hőtartó réteg, ami magnezitsamott. Ez a rétegszerkezet teszi lehetővé, hogy hagyományosan, az eltárolt hővel történjen a sütés. Külső burkolata hőszigetelt kályhásvakolat, mely jól ellenáll az időjárás viszontagságainak. A direkt esőtől védőtető tartja távol.
A szállítható kemence egy speciális acélszerkezetre épül, így targoncával, daruval, vagy akár békával emelhető. Telepítése nem igényel különösebb alapozást, elhelyezhető akár a rendelhető fatárolós alvázra, akár utánfutóra, vagy minden olyan szerkezetre, ami a kemence súlyát elbírja. Ez mérettől függően változhat, kb 800, és 1700 kg között.
A kemence agyagszerkezete kiégetésre került, tehát az átvételt követően azonnal használatba vehető.
Fontos!
A kemencében a nagy hőkülönbségek miatt - kívül, és belül egyaránt - repedések keletkezhetnek, ez teljesen természetes. Ez sem szerkezetileg, sem funkcionálisan a kemence működését nem befolyásolja.
A kemencetest szigetelése hasonló, mint a házakon lévő szigetelőrendszer, emiatt durvább fizikai hatásoktól óvni kell!
A kemence felfűtését teljesen száraz, lehetőleg jó illatú fával - (bükk, kőris, akác, szőlővenyige gyümölcsfák, kivéve dió) - kell végezni.
Az égés a sütőtérben folyik, résnyire nyitott ajtónál és nyitott füstelzárónál.
A kemence felfűtéséhez, és a megfelelő sütési hőmérséklet eléréséhez (180-300 °C) időjárástól függően kb. 15-25 kg fa szükséges, amit több, 2-4 részletben kell elégetni.
Sütésre a kemence akkor alkalmas, amikor hamvadó parázsnál a hőmérő stabilan tartja a kívánt értéket. Ekkor a parazsat a széntolóval a kemence végébe toljuk, vagy a hamutérbe húzzuk. Szükség esetén (pl. kenyérsütéskor) a pemettel a tűzteret "felmossuk".
Ez a hőmennyiség alkalmas (a kemence méretétől függően) 10 - 20 kg. nyersanyag megsütésére.
Ezután a kemence még alkalmas a "lassú" hőn sütésre (konfitálás) sólet, és leves főzésre, aszalásra, kb 24 óra.
Kenyér, pizza, vagy langalló sütésekor nincs szükség sütőtepsire, a kemence sütőtere, pemettel való felmosás után, teljesen tiszta, így alkalmas a tésztafélék sütésére.
Ha tepsiben kívánunk sütni, a füstelzárót elzárjuk, a sütnivaló anyagot behelyezzük, és az ajtót becsukjuk.
Pizza, vagy langalló sütése (ha nagyobb mennyiségről van szó) magas hőfokot kíván (250-300 °C), a kemence végében folyamatosan égő tűznél, nyitott füstzárónál, nyitott ajtónál történik.
Az általunk épített kemencék és szállítható kemencék közt funkcionalitást tekintve nincs különbség. A szállítható kemence éppen olyan hatásfokon működik, mint a helyben épített.
A szállítható kemence nagy előnye a mobilitás. Bárhova szállítható, ezáltal a kb. egy hónapig tartó építési munkálatoktól is megkíméljük a vásárlót.